EVENIMENTE |
|
28 aprilie 2022 - FINALIZAREA CURSULUI DE SPECIALIZARE PENTRU DEZVOLTAREA PREGĂTIRII ÎN ARMĂ A OFIȚERILOR DE ARTILERIE ȘI RACHETE
În data de 28.04.2022, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, a avut loc ceremonia de finalizare a cursului de specializare pentru dezvoltarea pregătirii în armă a ofițerilor de artilerie și rachete.
În cadrul cursului s-a remarcat, prin rezultate excelente în procesul educațional, sublocotenentul Matache Cristian din cadrul unității militare 01531 Brăila.
Felicitări tuturor și succes în continuare!
|
 |
24 aprilie 2022 - „SĂRBĂTORILE PASCALE”
Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, constituie pentru toți un prilej de înălțare sufletească, de bucurie și de trăire a valorilor strămoșești.
Cu această ocazie personalul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” vă urează sănătate, pace sufletească și putere de a dărui speranță și iubire.
HRISTOS A ÎNVIAT!
|
 |
 |
 |
 |
07 aprilie 2022 - CEREMONIE MILITARĂ DEDICATĂ ANIVERSĂRII A 141 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ŞCOLII SPECIALE DE ARTILERIE ŞI GENIU
Astăzi, 07 aprilie 2022, cu prilejul împlinirii a 141 de ani de la înființarea Şcolii Speciale de Artilerie și Geniu a avut loc o ceremonia militară și religioasă, un simpozion aniversar și vizitarea sălii de tradiții a centrului.
Locțiitorul comandantului unității, domnul colonel Constantin TROCAN, a recompensat personalul centrului care s-a evidențiat în formarea și pregătirea ofițerilor, maiștrilor militari, subofițerilor și a soldaților gradați profesioniști.
Tot cu această ocazie unitatea noastră a organizat două competiții, astfel: Concursul de Tragerile Artileriei și Concursul de Cunoașterea Armamentului de Artilerie. Câștigătorii celor două concursuri au fost premiați de către Asociația absolvenților de artilerie și felicitați de către conducerea unității pentru rezultatele obținute și eforturile depuse.
Ca o continuare a tradiției artileriștilor, în cadrul simpozionului, a fost lansat numărul aniversar al revistei ,,Artileria Modernă Română”, sub conducerea științifică a unui colectiv de cadre din Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă”.
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
25 decembrie 2021 - Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou!
Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou au fost și vor fi mereu momente de înnobilare și înălțare spirituală, ce bat an de an la porțile sufletelor noastre.
Personalul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” vă urează sărbători cu liniște, belșug, bucurii și iubire, tuturor militarilor în activitate, rezervă sau retragere, personalului civil și nu în ultimul rând, vouă, prietenii virtuali ai paginii noastre.
Sărbători fericite!
|
 |
 |
 |
 |
26 noiembrie 2021 - FINAL DE CURS PENTRU O NOUĂ SERIE DE SOLDAȚI GRADAȚI PROFESIONIȘT ȘI REZERVIȘTI
În data de 26.11.2021, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, a avut loc ceremonia de terminare programului de instruire inițială pentru formarea soldaților gradați profesioniști, specializările artilerie și rachete și rachete și artilerie antiaeriană și a programului de instruire inițială pentru formarea rezerviștilor voluntari, seria august 2021.
La final de curs și început de carieră, militarii vor merge la unitățile militare unde au fost repartizați, având competențe teoretice, practice și abilități specifice posturilor pe care le vor ocupa.
În cadrul ceremoniei cel mai bun dintre militari a fost felicitat de comandantul Batalionului Instrucție cu diplomă de merit.
|
 |
11 noiembrie - ZIUA VETERANILOR
Astăzi dăm onorul veteranilor.
Este ziua militarilor care au reprezentat România în teatrele de operații și au executat misiuni alături de partenerii NATO sau ONU.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
La mulţi ani, dragi veterani din teatrele de operaţii!
|
 |
10 noiembrie – MESAJUL ŞEFULUI STATULUI MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE CU PRILEJUL ANIVERSĂRII A 178 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA ARMEI ARTILERIE
La 10 noiembrie 2021 se împlinesc 178 de ani de când, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, se legifera înfiinţarea primei baterii de artilerie în Ţara Românească.
Decizia de înfiinţare a artileriei a adus în decursul timpului un plus de tărie, de speranţă şi încredere în forţa Oştirii Române. Ca şi celelalte arme, artileria are propria sa istorie, ale cărei izvoare se pierd în negura vremurilor şi este strâns împletită cu istoria tumultoasă a poporului nostru.
Bogatele tradiţii de luptă ale armei din care faceţi parte vă onorează şi vă obligă să continuaţi eforturile de modernizare a artileriei, de perfecţionare continuă a pregătirii voastre tactice şi de specialitate, pentru a vă îndeplini cu cinste misiunile încredinţate.
Cu ocazia sărbătoririi a 178 de ani de la înfiinţarea acestei nobile arme, vă mulţumesc pentru realizările de până acum şi vă urez succes în îndeplinirea proiectelor de viitor, reuşite profesionale şi personale!
La mulţi ani!
|
 |
 |
10 noiembrie 2021 - ZIUA ARTILERIEI TERESTRE
Astăzi, 10 noiembrie 2021, se împlinesc 178 de ani de când domnitorul Țării Românești, Gheorghe Bibescu a semnat actul de înființare a primei baterii de artilerie din Armata României.
De-a lungul istoriei, un fapt simplu rămâne clar: valoarea unei forțe militare constă în cantitatea și calitatea artileriei sale. Nici o forță militară nu poate supraviețui mult timp fără un serviciu de artilerie.
Tunul a fost întotdeauna un simbol al puterii și salvele de artilerie sunt trase cu prilejul unor festivități pentru a sublinia prestigiul unei țări și în amintirea unor evenimente istorice deosebite. De aceea simbolul ales pentru artilerie este dat de tunurile încrucișate, iar pentru a menține calitatea artileriei este necesară practica bazată pe cunoaștere și tehnologie.
Cu prilejul Zilei Artileriei, doresc să mulțumesc întregului personal activ, în rezervă și în retragere, pentru contribuția adusă în dezvoltarea acestei arme de prestigiu. Vă doresc sănătate, bucurii și împliniri alături de cei dragi.
LA MULȚI ANI!
Locțiitorul comandantului Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”
Colonel Constantin TROCAN
|
 |
 |
 |
 |
05.10.2021 - ,,Deschiderea anului de instruire 2021-2022”
Astăzi, 5 octombrie 2021, cu prilejul Zilei Internaționale a Educației, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” a avut loc festivitatea de deschidere a anului de instruire 2021 – 2022, eveniment ce marchează debutul formării unei noi generații de viitori comandanți, lideri și specialiști ai Armatei Române.
Ceremonia s-a desfășurat cu respectarea normelor naționale referitoare la aplicarea și respectarea măsurilor privind prevenirea și limitarea infectării cu virusul SARS CoV-2.
|
 |
29.09.2021 - ,,Ceremonie militară de predare-primire a comenzii Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” și trecerii în rezervă a comandantului”
Astăzi, 29 septembrie 2021, în prezența domnului colonel Daniel CONDRUZ, comandantul Brigăzii 8 ROT și reprezentantul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, pe platoul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă ” din Sibiu, a avut loc ceremonia militară organizată cu prilejul predării-primirii comenzii Drapelului de luptă și trecerii în rezervă a comandantului, domnul colonel Alexandru Puiu.
După o carieră militară de excepție, colonel Puiu Alexandru a predat comanda prestigioasei instituții de învățământ colonelului Constantin Trocan, locțiitorul comandantului Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă ”.
Domnul col. Alexandru PUIU, născut la data de 17 martie 1967, în județul Botoșani și-a început cariera militară ca și elev al Liceului Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, apoi a absolvit cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi ,,Ioan Vodă", specialitatea artilerie şi rachetă, iar mai târziu cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specializarea conducere interarme - trupe de uscat.
De-a lungul carierei militare a ocupat mai multe funcții de la comandant pluton, comandant baterie, comandant divizion, comandant batalion în Brigada 8 ROT, comandant al Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă ,,General Eremia Grigorescu” și al Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă ”, iar în perioada octombrie 2012 – mai 2013, a participat la misiunea ISAF din Teatrul de Operații din Afganistan.
Pe timpul carierei militare domnul colonel a fost recompensat cu diferite decoraţii naţionale sau străine şi titluri de onoare, dintre care amintim: Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Medalia NATO 5, Insigna ,,Participant la Misiuni In Străinătate”.
Colectivul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” îi mulțumește pentru aportul adus de-a lungul timpului unității și îi urează multă sănătate și succes în noua etapă a vieții.
Avem onoarea să vă salutăm!
|
 |
19.09.2021 - ZIUA RACHETELOR ŞI ARTILERIEI ANTIAERIENE
Momentul nașterii artileriei antiaeriene române este la 19 septembrie 1916, când, pe timpul manevrei de la Flămânda, a fost doborât primul avion de luptă inamic. Începutul secolului al XX-lea a impus apariţia artileriei antiaeriene, potrivit principiului "armă contra armă" datorită extinderii războiului în spaţiul aerian, prin utilizarea în scopuri militare a mijloacelor de zbor.
Ulterior, această armă s-a dezvoltat și a fost prezentă la toate acțiunile importante ale Armatei Române, atât pe timpul celor două conflagrații mondiale, cât și pe timp de pace, participând la apărarea antiaeriană a forțelor armate și a teritoriului național.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Rachetelor și Artileriei Antiaeriene, vă adresăm călduroase felicitări, urări de sănătate, putere de muncă şi succese deosebite în întreaga activitate.
LA MULŢI ANI!!!
|
 |
13.09.2021 - Deschiderea anului școlar 2021-2022
Astăzi, 13 septembrie 2021 la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, a avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2021 – 2022, eveniment ce marchează debutul formării unei noi generații de elevi în demersul pregătirii profesionale ca viitori maiștri militari și subofițeri ai Armatei Române.
Festivitatea a avut loc în format restrâns cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
|
 |
01.09.2021 - REVEDEREA PROMOȚIEI ,,TUDOR VLADIMIRESCU – 150” A ȘCOLII MILITARE DE OFIȚERI ACTIVI DE ARTILERIE”
Astăzi, 01 septembrie a.c., cu emoție firească, prima promoție a Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie ,,Ioan Vodă”, după relocarea acesteia în actualul local de pe str. Avrig din Sibiu, a pășit, după 50 de ani, în instituția de învățământ militar care a contribuit la formarea acestora ca viitori artileriști.
"Prima” gardă a Drapelului de Luptă a Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie ,,Ioan Vodă” a fost formată din elevii: Ovidiu Lăzăroaie, Constantin Airoae și Gheorghe Tuță, iar astăzi, în cadrul revederii, aceștia, alături de colegii și foștii lor comandanți, au avut ocazia să retrăiască istoria vie a şcolii şi confirmarea validităţii modelului educaţional oferit de acesta de-a lungul timpului.
Col.(rtg.) Ovidiu Lăzăroaie, ne-a mărturisit cu emoție: ,,.. personal, sunt mândru și onorat de faptul că am avut cinstea să fac parte din promoția căreia i s-a acordat favoarea și onoarea ca la 30 noiembrie 1970 să dea garda drapelului în cadrul ceremonialului prin care Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie i-a fost conferit Drapelul de Luptă.”.
Bucuria revederii a fost caracterizată de reactualizarea cu emoție a amintirilor din perioada școlii militare, aceasta reprezentând o amprentă puternică asupra devenirii profesionale a militarilor, dar și de a prezenta ultimele evenimente survenite în viețile colegilor promoției 1971.
Nu în ultimul rând, instituția noastră este onorată să primească vizita foștilor ei elevi/ studenți și aducem mulțumiri personalului din ,,vechea gardă” care au slujit cu demnitate și onoare drapelul tricolor și învățământul militar de artilerie
|
 |
 |
10.08.2021 - Aspecte de la antrenamentul desfășurat de rezerviștii voluntari din România cu militarii din rezerva Forțelor Armate ale SUA
|
 |
 |
 |
 |
27.06.2021 – 16.07.2021 - Stagii de practică pentru studenții Forțelor Aeriene
În perioada 27.06.2021 – 16.07.2021, studenții Forțelor Aeriene au efectuat stagiu de practică, în cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă din Sibiu, fiind încadrați pe funcțiile de servanți din cadrul bateriei artilerie și rachete antiaeriene.
Activitățile desfășurate în cadrul centrului au contribuit la aprofundarea cunoștințelor teoretice și la perfecționarea deprinderilor practice precum și a abilităților de militar în specialitatea artilerie antiaeriană. Totodată și-au format competențele de leader de grupuri mici cu combinația sarcinilor administrative și operaționale necesare viitorilor comandanți.
|
 |
 |
 |
07.04.2021- Ceremonie militară dedicată aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie şi Geniu
Astăzi, 07 aprilie 2021, cu prilejul aniversării a 140 de ani de învăţământ militar românesc de artilerie a avut loc ceremonia militară și religioasă organizată pe platoul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” din Sibiu.
Ceremonia s-a desfășurat în prezența domnului general maior Iulian BERDILĂ, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, a domnului general de brigadă prof.univ. dr. Ghiță BÂRSAN, comandantul garnizoanei Sibiu, a comandanţilor structurilor militare din garnizoană şi a altor invitaţi.
În cadrul activității de marcare a evenimentului, s-a dat citire Ordinului șefului Statului Major al Apărării cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu.
În semn de apreciere a profesionalismului și a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, ministrul apărării, domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ a conferit EMBLEMA DE ONOAREA ARMATEI ROMÂNIEI, Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă.
Cu această ocazie, domnului general maior Iulian BERDILĂ, șeful Statului Major al Forțelor Terestre a conferit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, șefului de stat major al unității, domnul colonel Daniel GHEONDEA și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre, domnului locotenent – colonel George BUCĂȚA, instructor superior în cadrul centrului și domnului locotenent – colonel Doru COBZARU, șef Secție dezvoltare, reglementare și capabilități în armă.
Comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU, a felicitat și a mulțumit personalului centrului pentru efortul depus în formarea și pregătirea ofițerilor, maiștrilor militari, subofițerilor și a soldaților gradați profesioniști și a conferit diplome de merit personalului pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit atribuțiile și misiunile încredințate.
Seria activităților organizate cu prilejul aniversării a 140 de ani, de la înfiinţarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu s-a încheiat cu sfințirea capelei Sf. Muceniță Varvara din cadrul centrului, inaugurarea sălii de tradiții a unității și cu dezvelirea unei plăci comemorative aniversare.
|
 |
06.04.2021- Simpozion dedicat aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie şi Geniu
Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” a organizat în data de 06 aprilie 2021, la sediul Cercului Militar Sibiu un simpozion militar cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu, instituție înființată la 7 aprilie 1881 prin Înaltul Decret nr. 996 al regelui Carol I.
Simpozionul a fost deschis de domnul general de brigadă (r) profesor universitar doctor Adrian STROEA care a prezentat un scurt istoric al învăţământului militar românesc de artilerie din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.
De asemenea, foști comandanți ai unității și figuri reprezentative ale instituției au susținut materiale specifice artileriei.
Ca o continuare a tradiției artileriștilor, dar și ca o mărturie scrisă a sărbătorii a 140 de ani de la înființarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu, a fost lansat numărul aniversar al revistei ,,Artileria Modernă Română”, sub conducerea științifică a unui colectiv de cadre din Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă”.
În încheierea simpozionului, domnul colonel Alexandru PUIU a adus mulțumiri tuturor celor care slujesc sau au slujit cu demnitate și onoare învățământul militar de artilerie și au contribuit la formarea generațiilor de artileriști. De asemenea, comanda unității a înmânat medalii, plachete și diplome personalului militar în rezervă și retragere.
|
 |
05.04.2021- Ceremonial religios și depuneri de coroane, la mormântul Generalului Eracle Arion
În data de 05 aprilie 2021, personal din cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” și a Centrului de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici” au participat la un ceremonial religios și depuneri de coroane, în orașul Fierbinți Târg, la mormântul generalului de divizie ERACLE ARION – primul comandant al Școlii Speciale de Artilerie și Geniu.
La ceremonialul religios au participat două delegații din cadrul celor două instituții de învățământ, conduse de comandanții acestora, colonel Alexandru PUIU și colonel Gabriel ARITON. De asemenea la activitate au participat reprezentanți ai eșalonului superior, militari în rezervă, ai administrației locale și un sobor de preoți.
Personalitatea Generalului de divizie ERACLE ARION a fost evocată de către Generalul de brigadă profesor universitar doctor Adrian STROEA, evidențiind contribuția măreață adusă armei artilerie, fiind Comandant de secție în Regimentul Artilerie nr.1, ofițer al Statului Major în Direcția Artilerie din Ministerul de Război, Comandantul Regimentului Artilerie nr. 2, Șef al Serviciului Artilerie din Marele Stat Major, atașat al Marelui Cartier General pe lângă Ducele Nicolae și apoi Comandant al Școlii Speciale de Artilerie și Geniu. De-a lungul acestor funcții acesta a insistat pentru constituirea unui regiment de artilerie pentru fiecare divizie de infanterie, înzestrarea cu tunuri „Krupp” de calibru 87 mm și a participat la Războiul de Independență, pregătind bateriile de artilerie pentru apărarea orașului Calafat, coordonând construirea podului de peste Dunăre de la Săliștioara-Măgura și intrarea în acțiune a artileriei la Asediul Plevnei.
În semn de mulțumire pentru buna desfășurare a activității, comandanții celor două instituții de învățământ au înmânat plachete și diplome aniversare personalului implicat.
După slujba religioasă şi alocuțiunile participanților au fost depuse coroane de flori la mormântul celui care și-a dedicat viața artileriei, armatei şi patriei – generalul de divizie ERACLE ARION.
Ceremonia s-a desfășurat cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială, prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID - 19.
|
 |
02.04.2021 - Programul activităților care se desfășoară cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu
La 7 aprilie 2021, se împlinesc 140 de ani de existență a Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă”, instituție care continuă tradițiile Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu, înființată în anul 1881 la București, prin Înaltul Decret nr. 996 al regelui Carol I.
Cu această ocazie, instituția noastră a solicitat și obținut aprobările necesare de la structurile responsabile din Ministerul Apărării Naționale pentru desfășurarea următoarelor activități, astfel:
- 05 – 09.04.2021: Expoziție foto – documentară cu tema: ,,140 de ani de învățământ militar de artilerie”, desfășurată la Cercul Militar Sibiu;
- 05.04.2021: Ceremonial religios și depunere de coroane de flori la mormântul generalului ERACLE ARION – primul comandant al Școlii Speciale de Artilerie și Geniu, desfășurat la Complexul de Servicii Sociale din Fierbinți-Târg;
- 06.04.2021: Simpozion dedicat aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu;
- 07.04.2021: Ceremonie militară și religioasă cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu, desfășurată în incinta centrului.
Activitățile dedicate aniversării a 140 de ani de învățământ militar de artilerie se vor desfășura cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială, prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
|
 |
|
 |
13.01.2021- S-a stins din viață Generalul Adrian Marinescu
La 30 noiembrie 2020 se împlinesc 50 de ani de la înființarea Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie în cazarma 700 din Sibiu. De asemenea, la această dată, a avut loc ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă al noii unității înființate, garda drapelului fiind formată din elevii: Ovidiu Lăzăroaie, Constantin Airoae și Gheorghe Tuță.
Membrii comunității Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” își exprimă profundul regret față de trecerea la cele veșnice, în data de 11 ianuarie 2021, a domnului general ADRIAN MARINESCU.
Născut la data de 25 august 1936 în Iași, generalul Adrian Marinescu a absolvit ca șef de promoție Școala Militară de Ofițeri de Artilerie din Sibiu, în anul 1957, apoi Facultatea de Armament din cadrul Academiei Tehnice Militare și cursurile post academice de master în Managementul resurselor umane.
Generalul Adrian MARINESCU a fost avansat înainte de termen în gradele de maior, locotenent-colonel și colonel. Ofițerul a deținut gradul de colonel, în activitate, timp de 19 ani, iar ca specialist a fost titular a trei certificate de inventator și numeroase certificate de inovații, toate referitoare la utilaje și tehnologii pentru fabricații de armament.
Toate tunurile Armatei României și cele exportate, produse de industria națională la Întreprinderea Mecanică Reșița, au fost realizate în cele două decenii în care domnul general a fost directorul acesteia!
Pe parcursul carierei, a fost distins cu ordinul „Meritul militar” (clasele III, II și I) și cu emblema de onoare a Forțelor Terestre, a fost membru de Onoare al Societății Inginerilor Militari din Asociația Generală a Inginerilor, a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Reșița” și diploma de onoare „Senior al culturii Banatului Montan”.
Exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei şi rudelor sale.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
|
 |
07.01.2021- Ceremonie de trecere în rezervă în cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ”
Astăzi, la sediul unității a avut loc ceremonia de trecere în rezervă a șefului personalului Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ”, domnul locotenent – colonel Cătălin DRÎMBOCEANU.
Ceremonia s-a desfășurat pe platoul unității, respectând normele de prevenire și răspândire a noului coronavirus, prilej cu care, a fost citit ordinul de trecere în rezervă al ofițerului.
La finalul ceremoniei, în semn de respect pentru întreaga activitate, comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU, l-a felicitat și i-a înmânat o diplomă de merit în semn de mulțumire pentru seriozitatea și pentru modul în care și – a desfășurat activitatea în cadrul centrului.
Întregul colectivul al Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ” îi dorește multă sănătate și pensie lungă.
|
 |
30.11.2020- 50 de ani de la înființarea Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie în cazarma 700 din Sibiu
La 30 noiembrie 2020 se împlinesc 50 de ani de la înființarea Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie în cazarma 700 din Sibiu. De asemenea, la această dată, a avut loc ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă al noii unității înființate, garda drapelului fiind formată din elevii: Ovidiu Lăzăroaie, Constantin Airoae și Gheorghe Tuță.
Col.(rtg.) Ovidiu Lăzăroaie, pe atunci elev în cadrul școlii mărturisește: ,... personal, sunt mândru și onorat de faptul că am avut cinstea să fac parte din promoția căreia i s-a acordat favoarea și onoarea ca la 30 noiembrie 1970 să dea garda drapelului în cadrul ceremonialului prin care Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie i-a fost conferit Drapelul de Luptă.”
Drapelul de Luptă al Școlii a fost înmânat de generalul-locotenent Ion Popescu, comandantul Comandamentului Artileriei, colonelului Niculae Pavelescu, numit la comanda nou înființatei instituții miliare de învățământ de artilerie.
La ceas aniversar, aducem mulțumiri personalului din ,,vechea gardă” și tuturor celor care au slujit cu demnitate și onoare învățământul militar de artilerie și au contribuit la formarea generațiilor de artileriști!
|
 |
10.11.2020- 50 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT MILITAR DE ARTILERIE ÎN CAZARMA 700 SIBIU
Pentru artileria terestră, data de 10 noiembrie 2020 are o dublă semnificație: atât împlinirea a 177 de ani de la înființarea acestei nobile arme din structura forțelor terestre române, cât și aniversarea a 50 de ani de învățământ militar de artilerie în cazarma 700 din Sibiu.
Mutarea și înființarea învățământului de artilerie în cazarma 700 din Sibiu, cunoscută sub denumirea de ,,Școala de Artilerie” s-a realizat în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 1500 din 26 octombrie 1970 și a Ordinului Ministrului Forțelor Armate nr. M-69 din 10 noiembrie 1970. De asemenea, la 30 noiembrie 1970, a avut loc ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie.
La ceas aniversar, suntem onorați să salutăm ,,vechea gardă”, pe toți cei care au slujit cu demnitate și onoare învățământul de artilerie și au contribuit la formarea unor generații valoroase de artileriști!
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
31.07.2020-FESTIVITATE DE ABSOLVIRE ȘI AVANSARE
Astăzi, 31.07.2020, pe platoul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, s - a desfășurat festivitatea de absolvire a cursului de formare pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate – arma artilerie și rachete, promoția ,,General Ioan Emanoil Florescu”.
Din partea Statului Major al Forțelor Terestre a participat domnul colonel Cornel PLOSCARU, care le – a mulțumit instructorilor militari, care au acționat cu dăruire pentru formarea subofițerilor pe filiera indirectă, dar și tinerilor absolvenți pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit sarcinile primite.
Un alt moment de referință l-a constituit avansare la gradul următor pentru 3 ofiţeri şi 3 subofiţeri din instituția noastră, care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege.
Felicitări tuturor și mult succes în continuare!
|
 |
|
 |
30.06.2020-FESTIVITATE DE TRECERE ÎN REZERVĂ
Astăzi, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ” din Sibiu a avut loc ceremonia de trecere în rezervă a doi ofițeri, trei subofițeri și a unui maistru militar din cadrul unității. Locotenent – colonel Aurelian NEGOIȚĂ, locotenent – colonel Viorel BRADU, plutonier adjutant Marian VOICU, plutonier adjutant Tiberiu COSTEA, plutonier adjutant Gabriel GUȚU și maistru militar principal Ramona OPREAN au încheiat cariera militară, începând o nouă etapă a vieții lor.
Ceremonia s-a desfășurat pe platoul unității, respectând normele de prevenire și răspândire a noului coronavirus, prilej cu care, a fost citit ordinul de trecere în rezervă al cadrelor militare.
Din partea eșalonului superior a participat domnul colonel Cristinel RISTEA, șeful Serviciului Poliție Militară al Statului Major al Forțelor Terestre care le – a mulțumit pentru profesionalismul de care au dat dovadă de – a lungul întregii cariere, urându – le pensie îndelungată, sănătate și numai bucurii!
La finalul ceremoniei, în semn de respect pentru întreaga activitate, comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU le-a înmânat diplome de onoare și le – a mulțumit pentru modul în care și – au desfășurat activitatea în cadrul centrului.
Întregul colectivul al Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ” le dorește multă sănătate și pensie lungă.
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|